Previous Next

BEACH BAR NA MULU

Dana 26.03.2021. otvoren je beach bar Na mulu.

Nakon duge zimske pauze u lijepim vremenima uživajte u svome najdražem piću sa pogledom na more svaki dan od 08:00 - 20:00 h

 

 

 

 

Previous Next

GASTRO EDUKACIJA

 

GASTRO EDUKACIJA

Poznati chef Dario Kapović radi na novom à la carte meniju restorana Kotarina

PONUDA KOTARINE BIT ĆE U DUHU TRADICIONALNIH DALMATINSKIH JELA, ALI KAO INOVATIVNA KUHINJA S VRHUNSKIM NAMIRNICAMA

Bavette s plodovima mora, carpaccio od hobotnice, riblja gregada, tagliatelle sa svježim tartufima, špageti s grdobinom, cherry rajčicama i koromačem, točada od junećeg filea s paštom, svinjski lungić s mozzarellom, pileći i juneći burgeri, biftek u umaku od tartufa ili tagliata od junećeg filea na posteljici od rikole – samo su neki od gastro specijaliteta koji će se uskoro naći u ponudi restorana Kotarina. Novi à la carte meni za najpoznatiji virski restoran sastavlja Viranin Dario Kapović, kuhar jednog od najbolje ocijenjenih i najuglednijih zadarskih restorana Bruschetta, a od polovice ovog tjedna Kapović je počeo i s programom edukacije za pripremanje ovih delicija. Iskusni virski kuhari Anđelka Levak kao šefica kuhinje Kotarine, potom Nataša Glavan, Mile Krnčević i Rajka Dražić pretočit će nakon edukacije stečeno znanje u novu i ekskluzivnu restoransku ponudu. Cilj ove edukacije i planiranog à la carte menija, kaže nam voditelj hrane i pića u restoranu Kotarina Petar Bitanga, jest osvježiti jelovnik, dati mu dodatnu gastronomsku dimenziju i zadovoljiti zahtjevnije goste, a taj je posao povjeren vrhunskom virsko-zadarskom kuharu.

- Napravit ćemo osvježenje restoranskog jelovnika i prilagoditi ga da bude u duhu tradicionalnih dalmatinskih jela. Istovremeno gostima treba biti prihvatljiv kako cijenom, tako i kvalitetom - kaže chef Kapović. Vrhunskog okusa u Kotarini svakako neće nedostajati, pogotovo što će različita jela biti obogaćena ekstravagantnim ukusom zadarskih tartufa slavnog tartufara Ivice Mataka. Mikrolokacije na kojima se može pronaći imaju maksimalan okus, posebnost i svjetsku jedinstvenost, pogotovo crni tartuf perigord.

- Lokalni tartufi spremljeni na više različitih načina zaista će biti novost za ponudu restorana, a ujedno i značajna gastronomska inovacija za otok Vir. Inovativni ćemo biti i kada su u pitanju hladna predjela, ali uvijek u duhu tradicije i podneblja. Bitno je da gost koji dođe s kontinenta može uživati u okusu i mirisu Dalmacije, odnosno da se susretne s jelom koje se spravlja od vrhunskih lokalnih namirnica - ističe Kapović osnovnu ideju menija. No to nikako ne znači kako će mnogima omiljeni restoranski standardi poput mesne plate otići u povijest.

- Dobit ćemo na kvaliteti i ekskluzivnosti, jer ćemo takve plate puniti vrhunskim fileima i posebnim umacima umjesto jednostavnim kobasicama i mesom s roštilja. Želimo dobiti zadovoljnog gosta iza kojega na pjatu neće ostati ništa - poruka je chefa Kapovića. Stav virskog i zadarskog chefa podržava i voditelj restorana Joško Vučetić.

- Iznimno nam je zadovoljtsvo što je Dario Kapović voditelj edukacije za naše kuhare, jer je riječ o vrhunskom chefu i našem Viraninu. Također ćemo dobiti na dodatnoj kvaliteti ponude jela i pića, što je značajan korak za naš restoran - zaključio je Vučetić. Program edukacije virskog kuharskog tima iz Kotarine za pripremu delicija iz novog menija trajat će više tjedana, a sjajno se uklopio na održane tečaje koje je šefica kuhinje i vrsna slastičarka Levak ranije bila pohađala kod slavnog Davida Skoke.

ZA PRSTE LIZATI: TARTUFI, BRANCINI, TOČADE, KOVAČI…

Prvog dana edukacije dominirala su jela s tartufima, dok je drugog dana na meniju bila uglavnom riba. Pašta s grdobinom, cherry rajčicom i koromačem, potom točada od junetine s farfallom, brancin file s pireom od celera te kovač s pireom od batate – okretali su se na tavama restorana Kotarina uz vodstvo chefa Kapovića i pomoć virskih kuhara. Za brzi zalogaj ponuđena je bruschetta s tartarom od tune i dodatkom avokada. Izgledalo je primamljivo, a okus je bio još bolji.

VIR TURIZAM DOBIO OZNAKE SAFE TRAVELS I SAFE STAY IN  CROATIA

VIR TURIZAM DOBIO OZNAKE SAFE TRAVELS I SAFE STAY IN CROATIA

Siguran i ugodan boravak turista i gostiju na otoku Viru

 

VIR TURIZAM DOBIO OZNAKE SAFE TRAVELS I SAFE STAY IN CROATIA

Destinacijska menadžment kompanija Vir turizam dobila je Safe Travel sigurnosnu oznaku Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC) i nacionalnu sigurnosnu oznaku Safe Stay in Croatia, čime je turistima omogućena turistička ponuda u kojoj se primjenjuju Protokoli za siguran boravak u Hrvatskoj.

Ove oznake na jedinstvenoj naljepnici dimenzija 14,5 x 29 koristit će se na istaknutim mjestima – ulaznim vratima, recepcijama i slično – kako bi gostima otoka Vira bilo vidljivo da objekti Vir turizma poštuju propisane Protokole za siguran boravak u Hrvatskoj. Riječ je rezidencijalnom objektu Villa Lanterna s pet zvjezdica, restoranu Kotarina, Turističkoj agenciji Vir turizam te plažnim barovima Mul, Maritimo i Marinero.

NOVI VIRSKI LIST

Izašao je novi Virski list koji u periodičnom prosinačkom izdanju ZIMA 2020. na 80 strana donosi temu broja s naslovom Godina za nama i ona koja dolazi, odnosno pregled najvažnijih događaja u 2020. godini i najavu projekata u 2021., potom temu o demografiji otoka Vira, turizmu kao generatoru razvoja i Viru kao najvećem gradilištu u Hrvatskoj te veliki intervju s poznatim međunarodnim i domaćim turističkim stručnjakom, Viraninom Francom Peruzom. U Virskom listu možete pronaći još obilje komunalnih informacija, kao i novosti o velikom projektu gradnje javne rasvjete na otoku. U rubrici Prizori otoka upoznajemo vas s otočnim posebnostima i ljepotama, dok Život na otoku donosi priču o najrazmetljivijem stanovniku otoka – fazanu. Sljedeći Virski list u izdanju PROLJEĆE 2021. izlazi za nekoliko mjeseci. Svoj primjerak Virskog lista možete potražiti na popularnim adventskim kućicama na Trgu svetoga Jure, a usput se okrijepiti kavom ili čajem u jedinom dopuštenom obliku i prostoru prodaje kave i drugih napitaka kroz prozor – odnosno coffe to go. Virski list još možete pronaći u Turističkoj agenciji Vir turizam kod virskog rotora i uredu Turističke zajednice Općine Vir. 

Previous Next

SPALJEN VIRSKI KARNEVAL

SPALJEN VIRSKI KARNEVAL

Na kraju je bilo kako su Virani obećali: nije nestalo selo, a nisu nestali ni običaji. Makar u reduciranom izdanju Virani su po drevnoj tradiciji i običaju koji seže najmanje tri stoljeća unazad, uprizorili Virske maškare. Iako nije bilo organizirane manifestacije i uobičajenog šušura, odnosno masovnog posjećivanja virskih domaćina uz pjesmu i druženje, a niti predaje ključeva vlasti Maškaranoj Republici, Virani su u nedjelju u manjim skupinama do dvadesetak osoba obilazili virska naselja Centar, Torovi i Lozice, a potom su u utorak na završnom spektaklu karnevalske procesije spalili Karnevala (Krnju) – kako na Viru zovu glavnog krivca za sve otočne nedaće.

VIRSKI CHEF DARIO KAPOVIĆ NA BANIJI

Više od dva tjedna od razornog potresa koji je pogodio Petrinju, Glinu, Sisak i sva manja okolna mjesta, na područje Banije neumorno dolazi pomoć sa svih strana Hrvatske i inozemstva. Na Baniji su vatrogasci, pripadnici gorskih službi spašavanja, brojne navijačke skupine, policajci, djelatnici Crvenog križa te volonteri iz svih hrvatskih gradova i mjesta. Dolaze ljudi makar na jedan dan, pruže pomoć pa se vrate u Zagreb ili u neki od okolnih gradova, dok istovremeno neprekidno pristižu kombiji s donacijama građana u hrani i potrepštinama. Jedanaest tona donacija tako je otišlo s otoka Vira prema Hrastovici, Glini i Kostajnici, a kako pomoć svakodnevno dolazi sa svih strana, hrana zasad ne predstavlja problem.

- Ima je dovoljno, jer nam donacije u hrani pored građana donose i mesari. Netko od njih pošalje stotinu ili dvije stotine kilograma teletine, svinjetine i drugog mesa, a hranu još donose trgovački lanci i proizvođači hrane poput Konzuma ili PIK Vrbovca. Svega zaista ima dovoljno. Hrvatski narod u ovoj se nevolji i nesreći zaista iskazao - kaže Viranin Dario Kapović koji je drugi tjedan od potresa proveo u Glini kuhajući u improviziranoj šatorskoj kuhinji. Kapović je vrhunski chef u  nadaleko poznatom zadarskom restoranu Bruschetta, a profesionalnu karijeru započeo je u virskom restoranu Kotarina. S kolegama iz zadarskog restorana i vlasnikom Bruschette Božidarem Vedrićem, Kapović je boravio u Glini gdje je spremao hranu za stanovnike Banije, volontere i sve druge koji na bilo koji način pomažu unesrećenima u potresu.

- Posla je bilo za sve nas koji smo došli iz Bruschette, no bilo bi ga dovoljno i da nas je bilo dvostruko više. Nas petero kuhara smo kuhali za oko dvije-tri tisuće ljudi, a vikendom čak i za pet tisuća. U jednom ogromnom kazanu u šutu smo izbacivali 120 obroka, pa smo kuhali bez prestanka od osam sati ujutro do osam navečer. Oko osamdeset posto jela koja smo spremali odlazilo je za ljude koji trenutno borave u kamp kućicama ili kontejnerima, dok su kod nas u šatoru jeli policajci, pripadnici gorskih službi, volonteri i svi drugi koji pomažu u ovoj situaciji - govori virsko-zadarski chef. Priča s kuharima na Baniji počela je odmah nakon potresa kada je 1. siječnja u Glinu došla ekipa iz zadarskog restorana i pizzerije 4 kantuna. Bili su smješteni unutar dvorišta Drvnog centra Glina, poznate banijske tvrtke s oko 800 zaposlenih koja se prije jednog desetljeća uzdigla na skromnim temeljima devastirane pilane, gdje su radili prvo u kamp kućici, a potom i u šatoru. Drvni centar postao je tako kuhinja i sabirni centar za humanitarnu pomoć, sjedište Crvenog križa i privremeni smještaj za radnike firme kojima su srušene kuće. A srušene su sve.

- Nisam vidio niti jednu kuću koja je ostala na mjestu, jer su sve srušene ili znatno oštećene. Zaista je strašno - ističe Kapović koji je sa svojim kolegama kuharima došao na Baniju nakon što je Glinu napustila ekipa iz restorana 4 kantuna, dok je nakon osoblja Bruschette na teren došla ekipa iz splitskih restorana. Kuhari su se, prenosi nam virski chef,  zaista dobro snašli u teškim uvjetima koji još uvijek vladaju u potresu razorenoj Glini; prvo su kuhali u kamp kućici, potom su podignuli prvi šator, a s dolaskom kuhara iz Bruschette sve stvari iz kamp kućice prebačene su u prošireni šator kako bi se dobilo na prostoru i mjestima za spremanje hrane i objedovanje.

- Sada je stanje malo bolje nego u početku, ali sve skupa to ipak izgleda jako tužno. Tek kada se dođe u Glinu, može se vidjeti i procijeniti gdje i kako se živi, jer su tuga i bijeda sadašnje situacije na Baniji neusporedive. Tamo je praktički kao u vrijeme rata. U Majskim Poljanama niti jedna kuća nije ostala čitava, no ljudi su zaista jako zahvalni na pomoći - tvrdi virsko-zadarski chef koji nakon viđenog stanja na Baniji jednostavno rezonira kako je najlakše pomoći ljudima.

- Imaš li dva milijuna kuna na računu, pokloni 100 tisuća nekoj obitelji ili nekomu napravi kuću. Ako nemaš milijune, onda pomogni kako možeš, pa makar poslao jedan madrac. Taj će madrac nekomu dobro doći, jer zimu treba preživjeti - poručuje Kapović.

footer logo