Destinacija

Otok Vir je elitna turistička destinacija koja je u 2020. bila najuspješnija u Hrvatskoj s 2,3 milijuna ostvarenih noćenja 

DJI 0028

 

Deset godina uzastopno Vir je također najbolja turistička destinacija u zadarskoj regiji, a u najvećem broju posjećuju ga Slovenci, Nijemci, Mađari, Česi, Slovaci, Austrijanci, Poljaci, Bosanci i Hercegovci, Švicarci i Šveđani. Mnogi od stranih gostiju, kao i domaći turisti u velikom broju, posjeduju svoje kuće za odmor, što najbolje govori o njihovoj privrženosti prema otoku Viru. Neki od razloga te privrženosti sigurno su sadržani u ljepotama samog otoka koji je na 80 posto svojega kopna potpuno neizgrađen i ukrašen nedirnutim mediteranskim krajolikom. Vir je pored toga prepun divljih i pješčanih plaža, kao i uređenih plažnih cjelina idealnih za obitelji, ali ga naročito privlačnim za cjelogodišnje posjete čini mnoštvo turističkih, sportskih, zabavnih i tradicijskih događaja od početka siječnja do kraja prosinca s jedinstvenom proslavom Nove godine na otvorenomu.

Destinacija se postupno počela graditi s obnovom zapuštenog pomorskog svjetionika iz 1881. godine koji je preuređen u prvi rezidencijalni turistički objekt s pet zvjezdica na otoku, ali i prvi takvog tipa na istočnoj obali Jadrana. Još od ranije počela se graditi vodovodna i kanalizacijska mreža otoka Vira koja danas pokriva gotovo trećinu otoka, uz paralelno građenje javne rasvjete i postavljanje asfalta u svim naseljima i cestama na otoku. Također su uređeni protupožarni putovi, šetnice i biciklističke staze. Uređene su i opremljene plaže s centralnom plažom i Šetnicom Jadro, čiji će standard opremljenosti sa suncobranima, ležaljkama, plažnim barom, tuševima i kabinama za presvlačenje uskoro imati sve otočne plaže.


Ispis