U-21 MEĐUŽUPANIJSKO PRVENSTVO U RIBOLOVU ŠTAPOM S OBALE

U-21 MEĐUŽUPANIJSKO PRVENSTVO U RIBOLOVU ŠTAPOM S OBALE

Nakon prvog dana natjecanja na otoku Viru u vodstvu je Antonio Smoković iz raškog Galeba. U konkurenciji momčadi vode Luka i Teo Hajdaraj iz riječke Kantride.

PO PAKLENOJ VRUĆI NAJBOLJI ULOV NA RTU RASTOVAC IMAO JE SMOKOVIĆ, LOVE GA TEO HAJDARAJ I KATARINA TVRDIĆ
Vruće jutro i pakleno prijepodne na punti Rastovac nije udičarkama i udičarima na Međužupanijskom prvenstvu U-21 štapom s obale bilo po guštu, pa su i njihovi ulovi ribe bili nešto skromniji nego inače. Nakon pet iscrpljujućih sati po omamljujućoj sparini i vrućini prvak dana bio je Antonio Smoković iz raškog Galeba koji je ulovio 15 riba težine 706 grama. Jedva za pristojan ručak, ali dovoljno za trijumf prvog dana natjecanja.
- Sretan sam, kako ne bih bio. Prvi sam put u karijeri prvak dana - kaže Antonio koji je sreću na otoku došao okušati u ribolovu štapom s obale, iako su njegova specijalnost i status reprezentativca iskovani na natjecanjima iz brodice.
- Na Viru sam bio lani i imao sam bolji težinski ulov od sadašnjeg, ali je plasman bio slabiji. Vjerujem da mogu napravit pravi rezultat, odnosno osvojiti naslov prvaka. Sada već poznajem pozicije ribolova na otoku i znam što treba raditi. U svakom slučaju ću se potruditi - optimističan je Smoković. Iako naslov prvaka ostvaren prvog dana ništa ne jamči, jer je sljedećeg natjecateljskog dana dovoljno ostvariti slabiji sektorski plasman i time postolje ozbiljno dovesti u pitanje, ipak je Smoković u značajnoj prednosti pred drugoplasiranim Teom Hajdarajom iz riječke Kantride. Hajdaraj je uhvatio 11 riba težine 576 grama, a trećeplasirana Katarina Tvrdić iz Nebojsije iz Kaštel Kambelovca 1o riba težine 479 grama. Oboje ribolovaca sutra će biti pod teretom imperativa osvajanja prvog mjesta u sektoru, kako bi ostali konkurentni za jednu od pojedinačnih medalja, ali to je priča svih šampiona. Uostalom, prije dvije godine Katarina je na Međužupanijskom prvenstvu na Viru u kategoriji U-16 upravo s treće pozicije ostvarene prvog dana, na kraju došla do srebrne medalje. U konkurenciji su također i svi drugi pobjednici po sektorima kojih je bilo devet, pa su pored Smokovića, Hajdaraja i Tvrdić, favoriti još Martin Ćurko iz zadarskog Zubaca (15 riba, 477 grama), Toni Linč iz pulskog Uljanika (10, 437), Antonio Gojak iz makarskog Arbuna (10, 368), Luka Karabatić iz rogozničkog Gofa (10, 365), Tomislav Jurić iz splitskog Poljuda (6, 296) i Filip Milovan iz pulskog Uljanika (3, 184).
Zbrajanjem plasmana tijekom prvog dana vodeći u momčadskoj konkurenciji su Luka i Teo Hajdaraj iz riječke Kantride, pojedinačni i momčadski prvaci Hrvatske prije pet godina u dresu Zubaca iz Lovrana, drugi su bili Filip Milovan i U-21 reprezentativac Toni Linč iz pulskog Uljanika, a treći Antonio Franić i Martin Ćurko iz zadarskog Zubaca. Nastupilo je ukupno 33. ribolovaca iz 20 hrvatskih klubova, ulovljeno je 204 riba ukupne težine 8.096 grama s prosječnom težinom primjerka od 39,69 grama. Dvoje ribolovaca prvog dana nisu ulovili niti jednu ribu, dok je Lorna Načinović iz raškog Galeba odustala tijekom natjecanja zbog ozljede.
Natjecanje je ponovno sjajno logistički udomio ŠRD Vir, prije svih predsjednica Elizabeta Fumić i tajnik Igor Marić, uz pomoć petero mlađih članova – Roka Begonje, Vita Liverića, Tamare Čavrag, Leona Kastratija i Nadira Omerovića. Natjecanje se od 17. do 19. rujna održava na Viru u Konobi kod Spavalice te završnim vaganjem i proglašenjem pobjednika na terasi restorana Kotarina.
 SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

Sinoć je Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Vir, koncertom Tomislava Bralića i klape Intrade te spektakularnim vatrometom obilježen Dan Općine Vir i blagdan Glavosjek svetoga Ivana Krstitelja.

SVE JE NA OTOKU POSLJEDNJIH 20 GODINA STVORENO TRUDOM I MUKOTRPNIM RADOM, NO ZATO JE VIR DANAS GOSPODAR SVOJE SUDBINE
Kada se zadnja iskra tradicionalnog i spektakularnog vatrometa ugasila iznad Virske rive negdje oko 23 sata, stavljena je „točka na i“ još jedne velike svečanosti na otoku Viru. Sinoć je Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Vir, koncertom Tomislava Bralića i klape Intrade, spektakularnim vatrometom te prvim službenim posjetom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića otoku Viru, obilježen Dan Općine Vir i blagdan Glavosjek svetoga Ivana Krstitelja, odnosno 28 godina od osnutka Općine Vir. U društvu brojnih uzvanika, gostiju, saborskih zastupnika, načelnika i gradonačelnika, općinskih vijećnika i prijatelja otoka, sjednicu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Antonio Vučetić koji je naglasio kako je – zbog prvog službenog predsjedničkog posjeta otoku Viru – riječ o posebnom trenutku za Općinu Vir i cijeli otok.
- O Viru se početkom 1990-ih nije pričalo na najljepši način i nitko nije polagao velike nade u njegove mogućnosti i budućnost. Kako se najčešće govorilo o bespravnoj gradnji, nezasluženo smo postali sinonim za nered. Međutim, danas o Viru možemo govoriti na sasvim drugi način, jer govorimo o Viru kao turističkom rekorderu ili socijalnom programu Općine Vir koji je najbolji u Hrvatskoj. No Vir je postao i sinonim za uspješnu političku tranziciju i priču koja se dogodila nakon osnutka općine - kazao je predsjednik Vučetić prisjetivši se osnutka Općine Vir 1993. godine i gospodarskog, turističkog, komunalnog, socijalnog i demografskog uzleta otoka tijekom 2000-ih. Poistovjetio je to s politikom koja je transformirala Vir u mjesto poželjno za život.
- Vladanje ili upravljanje nije lako, jer se svodi na odgovornost prema građanima. Iz tog razloga svaki vrijedan rad i trud nagrađuju se novim mandatom, napretkom i pozitivnom pričom, dok se nerad i nedostatak odgovornosti kažnjavaju. Uspjeli smo na Viru stvoriti pozitivno ozračje i potaknuti promjenu, pa je Vir postao ono čemu je Hrvatska težila početkom 1990-ih, a to znači – gospodar svoje sudbine. No napredak se nije dogodio trudom nekih ljudi izvan Vira, nego prvenstveno trudom i radom mještana našeg otoka i političke vlasti na Viru. Krenuli smo od velikog minusa, a svi rezultati koje smo postigli dosegnuti su dugogodišnjim i mukotrpnim radom. Ništa nije došlo preko noći, no sada možemo kazati kako smo na Viru stvorili zdrave temelje. - zaključio je Vučetić, dok je načelnik Općine Vir Marino Radović ukazao na činjenicu transformacije nekadašnje otočne jedinice lokane samouprave s nekoliko zaposlenika i golemim dugovima u danas uspješnu, poznatu i modernu Općinu Vir s više od 250 zaposlenika, šest komunalnih poduzeća i dvije ustanove. Načelnik Radović također se zahvalio mještanima na političkoj poruci koju su poslali na nedavno održanim lokalnim izborima kada su podržali najuspješniju virsku politiku.
- Radom i napretkom koje smo ostvarili posljednjih 20 godina, kao politička opcija okupljena oko Kristijana Kapovića, pokazali smo kako odgovorno upravljati svojim mjestom - kazao je virski načelnik, pa se potom prisjetio svih ranijih generacija otočana koji su stvarali otok Vir.
- Važno je prisjetiti se nasljeđa svih naših predaka te materijalne i duhovne kulture koja nas je oblikovala, kao i teško stečene slobode. Zato je također važno poručiti kako je Vir uspio, a uspio je kao jedinica lokalne samouprave, generator razvoja cjelokupnog života na otoku, kao najbolja turistička destinacija u Hrvatskoj i mjesto najvećeg i nezabilježenog demografskog rasta u Hrvatskoj. Imali smo niti 900 stanovnika prije 30 godina, a sada ih imamo gotovo pet tisuća. Zemlja koju smo dobili od predaka danas je, i ne samo danas već i nekoliko godina unazad, najtraženija za kupnju prema interesu stranih državljana i investitora. No otok nije samo zemlja niti je Vir samo brojka turista - naglasio je načelnik Radović poručivši kako je Vir poznat i kao mjesto najvećih komunalnih i infrastrukturnih projekata u Republici Hrvatskoj prema veličini i broju stanovnika.
- U nekoliko sljedećih godina svaka će ulica na otoku u svim virskim naseljima imati modernu javnu rasvjetu i asfalt, a uskoro i priključak na vodu u kanalizaciju. Sredstva koja ćemo dobiti od Europske unije, a riječ je o golemih 930 milijuna kuna uz naših već uloženih 150 milijuna, osigurat će završetak tog milenijskog projekta kojim će stvoriti sve uvjete za novi uzlet i daljnji razvoj otoka Vira. Bit će to zavjet budućim generacijama i našim potomcima za njihovu bolju budućnost, s istom ljubavlju i duhom stečene slobode koju su nam podarili naši preci - naveo je još u zaključku virski načelnik. Na Svečanoj sjednici govorili su još načelnik Općine Privlaka Gašpar Begonja u ime općina i gradova, župan Zadarske županije i izaslanik predsjednika Vlade RH Božidar Longin te saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Rade Šimičević. Nakon Svečane sjednice virskog Općinskog vijeća u feštarskoj atmosferi nastupili su Tomislav Bralić i klapa Intrade, dok je oko 22:30 sati slavlje okončano spektakularnim vatrometom. Sjednica je održana s ograničenim brojem sudionika uz strogo poštivanje epidemioloških pravila, no svejedno s znatnim brojem uzvanika, gostiju, poslovnih partnera i prijatelja otoka Vira iz cijele Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Češke Republike.
VIRSKI RONIOCI DALI  DOPRINOS AKCIJI ČIŠĆENJA VIRSKOG PODMORJA

VIRSKI RONIOCI DALI DOPRINOS AKCIJI ČIŠĆENJA VIRSKOG PODMORJA

PREKRASAN JE OSJEĆAJ SUDJELOVATI U AKCIJI KOJA ZA CILJ IMA ČISTO VIRSKO MORE
Među roniocima koji su čistili virsko podmorje bilo je i troje virskih ronioca koji su ronilačku obuku prošli u virskom ronilačkom centru kod CMAS-ovih instruktora Sandija Magašića i Darija Duića, također sudionika ove ekološke akcije i voditelja Ronilačkog centra AdriatiCro na Viru sa sjedištem u Zagrebu. Mate Čulina, Toni Kapović i Joso Čepić odradili su zarone i vratili se na Muja punih ruku.
- Ima svega pod morem, najviše limenki i boca, no prekrasan je osjećaj sudjelovati u akciji u kojoj se na konkretan način postiže rezultat i koja za cilj ima čisto Virsko more - poručili su Virani. Direktor virske Turističke zajednice Srđan Liverić poslao je istu poruku.
- Želimo imati čisto more i očuvan okoliš radi brojnih turista iz cijelog svijeta koji nas posjećuju te svoje doživljaje otoka prenose drugima, no najviše radi nas samih koji u tom ambijentu živimo cijelu godinu - kazao je Liverić.
 TOMISLAV BRALIĆ I KLAPA INTARDE NA VIRU 29.08.2021.

TOMISLAV BRALIĆ I KLAPA INTARDE NA VIRU 29.08.2021.

U nedjelju 29. kolovoza na Dan Općine Vir i blagdan Glavosjeka svetoga Ivana Krstitelja nastupit će zadarska klapa Intrade i Tomislav Bralić / 20 sati, Virska riva /

PUNI SMO VOLJE I ELANA, NAPRAVIT ĆEMO FEŠTU, A POZVAT ĆEMO I PREDSJEDNIKA MILANOVIĆA DA ZAPIVA S NAMA
Kada bismo birali pet najboljih koncerata koji su ikad održani na Viru u sklopu Virskog ljeta, fantastične nastupe klape Intrade i Tomislava Bralića iz 2016. i 2017. godine teško bi zaobišli. Više od deset tisuća ljudi tada je bilo pjevalo u transu s najboljom klapom u Hrvata, a u sjajnoj atmosferi s ništa manje entuzijazma nije prošao niti posljednji nastup zadarsko-bibinjske klape na Viru prije dvije godine kada se slavio Dan Općine Vir i blagdan Glavosjeka svetoga Ivana Krstitelja. Bralić i Intrade i ove će godine doći na Vir u nedjelju 29. kolovoza na Virsku feštu, kako bi se proslavi Dana Općine i činjenici posjeta predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića otoku Viru, odnosno prvom službenom predsjedničkom posjetu Viru uopće, dao dodatni začin. I to onako kako to rade Dalmatinci – pismom.
- Svaka čast, radujemo se. Pozvat ćemo i predsjednika Milanovića da zapiva s nama - kaže zadarsko-bibinjski slavuj Tomislav Bralić. Ako je prije dvije godine bio posljednji koncertni nastup klape Intrade i Bralića na otoku, nije bio posljednji posjet otoku. Lani je klapa Intrade na otoku snimila spot za pjesmu Ostajem tu s kadrovima rezidencijalne Ville Lanterne, a pjesma je naravno postala hit. Samo je spot na YouTube kanalu dosad vidjelo više od milijun ljudi uz bezbroj komentara, izraza poštovanja i ljubavi koje fanovi osjećaju prema ovoj zadarskoj klapi.
- Ljudi nas podržavaju, pratimo reakcije i komentare na društvenim mrežama pa vidimo da su se zaželjeli naših nastupa. Željno nas čekaju jer nas nisu dugo vidjeli, pa će biti obostrano zadovoljstvo. Inače se kupamo, odmaramo i malo pivamo. Nadam se kako će sljedeće ljeto biti bolje što se tiče naš pivača. Turizam nam je dobar - govori Bralić, no naglašava kako proteklu godinu i pol u klapi nisu glas i glasnice objesili o zid.
- Imali smo nešto nastupa, tako da nismo zaboravili pivati. Imamo sada nekoliko nastupa, prvo Vir, pa Šibenik i Rijeka. Nećemo se žaliti - dodaje.
Nastup na otoku Viru ponovno je svečarski i prigodan, u pitanju je Dan Općine i sveti Ivan.
- Raduje nas što su nas se domaćini opet sjetili. Puni smo volje i elana, napravit ćemo pravu feštu. Na Viru su ljudi skupljeni iz svih krajeva Hrvatske, to je zaista Hrvatska u malom, a bude i puno Slovenaca koji znaju sve naše pisme. Bit će fešta - poručuje Bralić u ime klape koja će do Božića svojim obožavateljima pripremiti brojne radosti – predstavljanje novog albuma i knjige, odnosno monografije koja se očekuje s nestrpljenjem. Koncert počinje oko 20 sati na Virskoj rivi, odnosno na pozornici i Trgu svetoga Jure do kojih će pristup biti omogućen samo osobama s EU digitalnim COVID potvrdama. Testove i dobivanje potvrde, ističu organizatori, bit će moguće dobiti po cijeni od 50 kuna (prostor stare virske ambulanta).
 EKO VIR 2021

EKO VIR 2021

Održana je ekološka akcija čišćenja virskog podmorja kojom se željelo ukazati na važnost očuvanja prirodnog ambijenta i približavanja rekreacijskog ronjenja osobama s posebnim potrebama, odnosno hrvatskim ratnim vojnim invalidima i braniteljima oboljelima od PTSP-a.

POVRATAK TRADICIJI: ČISTI VIR I ZELENI OTOK NEMAJU ALTERNATIVU
Od nedjelje je Virsko more uz plažu Jadro čistije barem za nekoliko stotina limenki, staklenih boca, raznog metalnog otpada, nekoliko automobilskih guma, pa čak i jedne odrezane sabljarkine glave. Nakon nekoliko sati ronjenja i čišćenja virskog podmorja u nedjeljnim jutarnjim satima ovu su količinu otpada izvadili ronioci, a potom su je bacili u kontejner virskog komunalnog poduzeća Čisti otok. Time je punih devet godina od posljednje akcije obnovljena tradicija čišćenja podmorja na otoku Viru.
- Riječ je o hvalevrijednoj akciji kojom smo obnovili tradiciju čišćenja našeg podmorja. Ovakve akcije želimo provoditi najmanje jednom godišnje kako bi ukazali na važnost čistog i prirodnog ambijenta kao našeg osnovnog životnog i turističkog resursa. Zahvalni smo svima koji su u njoj sudjelovali, jer čisti Vir i zeleni otok nemaju alternativu - naveo je značaj ove akcije načelnik Općine Vir Marino Radović, koji je s direktorom virske Turističke zajednice Srđanom Liverićem na licu mjesta bio pratio Eko Vir 2021. Kao pokrovitelji akcije čišćenja virskog podmorja ekološku poruku o važnosti očuvanja morskog podmorja i okoliša poslali su Općina Vir, virska Turistička zajednica, destinacijska kompanija Vir turizam i Ronilački klub AdriatiCro iz Zagreba, ali su glavna priča bili oni koji su ronili i čistili virsko podmorje kod Jadra: ronioci i članovi HVIDR-e Novi Zagreb – istok i Novi Zagreb – zapad (HVIDR-a NZI-NZZ), članovi Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Grada Zagreba, IPA Sisačko-moslavačke županije, Počasni vod Bošnjaka Tigar Rakitje 90./91. te Državna interventna postrojba civilne zaštite – MUP.
- Ovo je program kojega provodimo s ciljem približavanja rekreacijskog ronjenja osobama s posebnim potrebama, a u ovom slučaju to su hrvatski ratni vojni invalidi i branitelji oboljeli od PTSP-a - kazao je Valentino Rajković, dopredsjednik Hrvatskog ronilačkog saveza, izbornik reprezentacije i pukovnik Hrvatske vojske u mirovini.
- Mi smo udruga koja zastupa interese invalida te želimo dati svoj doprinos u senzibilizaciji javnosti za potrebe osoba s invaliditetom, pridonijeti njihovoj mobilnosti te unaprijediti kvalitetu njihovog života. Želimo sve te ljude iz rata vratiti u civilni život, što ne ide baš lako, ali se pokazalo kako invalidima ronjenje predstavlja radost i najbolji oblik rehabilitacije - dodao je pukovnik Rajković, a potom ukazao i na važnost same akcije koju članovi HVIDR-e NZI-NZZ, kao nositelji programa, provode već jedanaestu godinu.
- Kada smo u inozemstvu znamo sve čuvati i poštovati, ali ne i kada smo u vlastitom domu. Podmorje je priča za sebe, jer imamo najljepše more i stvarno želimo pomoći da se njegova ljepota i čistoća sačuvaju. Zato smo svojedobno predložili državi da se ovakve ekološke akcije provode u proljeće i na jesen na petnaest do dvadeset punktova na moru, ali je potom sve stalo. Sada kao Ronilački savez Hrvatske moramo ponovno pokrenuti tu priču za cijelu našu obalu, i to u suradnji s gradovima i županijama od Istre do Dubrovnika. Mi pokušavamo potaknuti. Branili smo domovinu i sudjelovali u stvaranju Republike Hrvatske, ali ne možemo sami čistiti more - poručio je pukovnik Rajković u ime devedesetak ljudi koji su u tri grupe sudjelovali na trodnevnim akcijama čišćenja podmorja na otoku Viru i jednim dijelom na Cresu.
NIKAD USPJEŠNIJA AKCIJA DARIVANJA KRVI U KOLOVOZU

NIKAD USPJEŠNIJA AKCIJA DARIVANJA KRVI U KOLOVOZU

Nikad uspješnija akcija darivanja u kolovozu. Pristupilo je 75 članova i prijatelja virskog UDDK-a, a krv je darovalo njih 71.

UDDK VIR SE PONOVNO POTVRDIO KAO NAJUSPJEŠNIJA DARIVATELJSKA UDRUGA U ZADARSKOJ ŽUPANIJI
Druga ovogodišnja akcija darivanja krvi na Viru bila je rekordna kada je u pitanju kolovoz, jer je nadmašila lanjsku i postavila nove standarde za ionako najuspješniju darivateljsku udrugu u Zadarskoj županiji. Akciji je pristupilo 75 virskih humanitaraca, vikendaša i turista, a krv je darovalo njih 71, pa je sinoćnja akcija bila najuspješnija i najmasovnija u kolovozu u Zadarskoj županiji od trenutka izbijanja krize uzrokovane koronavirusnom bolesti. Ova činjenica dobiva na težini kada se zna kako je tijekom ljetne sezone povećana potražnja za krvnim pripravcima.
- Svi moramo biti jako zadovoljni ovom akcijom, jer iz godine u godinu potvrđujemo snagu humanitarnog djelovanja na Viru. Ovoj je akciji pristupio najveći broj naših članova u kolovozu dosad, ali i brojni virski vikendaši koji ljeti redovito darivaju krv. Ponosni smo jer je akcija unatoč vrućini bila rekordna - kaže predsjednik virskog UDDK-a Goran Vicković za akciju koja je – kao i nekoliko posljednjih – zahtijevala složeniju organizaciju tijekom tri sata trajanja. Odrađena je u prostorijama Područne osnovne škole u Viru zbog veće glavne prostorije i čekaonice za darivatelje, koja se uz poštivanje distance mogla improvizirati u školskom hodniku.
Ovu kolovošku akciju organizirao je virski UDDK uz glavno sponzorstvo Općine Vir, pa je među prvima koji su pristupili akciji bio načelnik Općine Vir Marino Radović. Donacije virskom UDDK-u dali su destinacijska kompanija Vir turizam s restoranom Kotarina te grafičko-dizajnerski studio Župančić.hr, a akciju su proveli Gradsko društvo Crvenog križa Zadar s mladim volonterima i Odjel transfuzije Opće bolnice u Zadru. Predsjednik Vicković najavio je novo tradicionalno druženje članova virskog UDDK-a već u listopadu, odnosno izlet u Opatiju ukoliko epidemiološke prilike budu dopuštale putovanje, ujedno i brojne akcije u prosincu – prikupljanje potrepština za Pučku kuhinju u Zadru, pomoći potrebitima, božićnu akciju darivanja krvi i druge humanitarne aktivnosti.

footer logo