TURIZAM

TURIZAM

Kraj svibnja donio je dobre turističke brojke na otoku Viru s nastavkom pozitivnih trendova uoči ljetne sezone te porastom dolazaka i noćenja turista iz Njemačke.

DOBRU STATISTIKU DOLAZAKA I NOĆENJA U SVIBNJU OČEKIVANO ĆE TIJEKOM LIPNJA, SRPNJA, KOLOVOZA I RUJNA ZNATNO POBOLJŠATI TURISTI IZ NJEMAČKE: OVOG LJETA HRVATSKU ĆE POSJETITI OKO POLA MILIJUNA NIJEMACA VIŠE NEGO LANI
S očekivanim poboljšavanjem vremenskih prilika i sve glasnijim najavama o popuštanju (epidemioloških) uzdi, dolaze i sve bolje turističke brojke koje najavljuju općenito dobru turističku sezonu u Hrvatskoj i bolju sezonu na otoku Viru od lanjske koja je bila najbolja u Hrvatskoj. Te brojke u oba slučaja očekivano nisu na razini rekordne turističke 2019. godine, pa čak u slučaju Vira niti na razini lanjskih brojki kada je na početku pandemijske krize tijekom travnja i svibnja veći broj domaćih i inozemnih vikendaša svojevoljno ili prisilno ostao „zatočen“ na otoku, ali 3.353 noćenja domaćih i stranih gostiju na Viru tijekom posljednjeg vikenda nisu brojke za podcjenjivanje. Ostvarili su ih stranci zabilježivši 1.837 noćenja (55 posto) i domaći s 1.516 noćenja (45 posto), od čega je 12 posto ostvareno u komercijalnom smještaju. Najviše je bilo Nijemaca koji su ostvarili 46,8 posto od svih komercijalnih noćenja na otoku od petka do nedjelje, ili 37 posto u ukupnim brojkama komercijalnog i nekomercijalnog smještaja. Ovaj se turistički trend iz pretposljednjeg vikenda u svibnju na Viru podudara s predviđanjima turističkog prometa koje je u travnju objavio Odjel za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta.
Tako se u analizi sadašnjeg i očekivanog posjeta gostiju iz Njemačke – koje sa Slovenijom predstavlja jedno od dva najvažnija emitivna tržišta za Hrvatsku i otok Vir – ističe kako će ovog ljeta Hrvatsku posjetiti oko 500.000 Nijemaca više nego lani. Riječ je o približno dva milijuna očekivanih dolazaka gostiju iz Njemačke, što je za 30-ak posto manje od prosjeka iz rekordnih godina, ali je istovremeno značajno povećanje od 15-ak do 20 posto u odnosu na 2020. koja je bila obilježena koronavirusom. Pokazala je to studija Primjena analitičkih alata aplikacija YouTube, Google Photo i Google Web u predviđanju dolazaka turista u Republiku Hrvatsku s osvrtom na izazove zdravstvene sigurnosti provedena na Odjelu za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta.
Potvrđuju to također ukupne dosadašnje virske turističke brojke za dosadašnjih 25 dana svibnja: ukupno je noćilo 19.025 gostiju, od čega su 9.991 noćenja (52,5 posto) ostvarili stranci, a 9.034 Hrvati (47,5 posto). Udio Nijemaca u noćenjima stranih gostiju iznosio je visokih 31,4 posto, što je približna trećina od brojki stranih gostiju koja se podudara s predviđanjima ovosezonskih turističkih trendova u Hrvatskoj. Drugu trećinu brojki noćenja stranih gostiju na Viru čine Slovenci s 3.226 noćenja (32,3 posto) ostvarenih u svibnju, ali je 98,7 posto od tih brojki zabilježeno u nekomercijalnom smještaju. Nijemci su s druge strane imali manjih 85 posto noćenja u nekomercijalnom smještaju, a ta razlika od 15-ak posto podudara se s očekivanom brojkom rasta dolazaka turista iz Njemačke. U oba slučaja govorimo o nastavku pozitivnih trendova za otok Vir, jer je evidentno kako se Slovenci i Nijemci u sve većem broju javljaju kao vlasnici kuća i turističkih objekata na otoku, pa na njih valja računati kao na stalne i cjelogodišnje goste, odnosno privremene stanovnike Vira, dok se s druge strane u predsezoni potvrđuju predviđanja rasta gostiju iz Njemačke u komercijalnom smještaju.
- Imamo osjetno povećanje upita i rezervacija tijekom posljednjih tjedan dana, a kako ih dobivamo na dnevnoj bazi ta je brojka sve veća. Mogu kazati kako se osjeća pozitivna i znatna promjena u odnosu na travanj, pa ako se ovi trendovi nastave možemo očekivati uspješniju sezonu od lanjske - optimističan je voditelj Turističke agencije Vir turizam Mate Čulina, a evo i zašto. Ukupno je od početka godine ostvareno 40.004 noćenja domaćih i stranih gostiju uz 2.302 turističkih dolazaka, u prvom redu stranaca sa 1.417 dolazaka ili s 61,6 posto od svih brojki dolazaka na Vir. Dodatna vrijednost ove statistike je činjenica kako su od početka 2021. brojke noćenja i dolazaka stranih gostiju u porastu u odnosu na lanjsku godinu, i to turističkih dolazaka za 27 posto, a noćenja za 2,51 posto. Ovaj trend i udio stranih gostiju u dolascima i noćenjima u lipnju i rujnu, a naročito u srpnju i kolovozu, može biti samo izraženiji i bolji.
- Villa Lanterna kao najekskluzivniji virski turistički objekt s pet zvjezdica već odavno ima popunjen srpanj i kolovoz, ali smo također dobili rezervacije za vjenčanja u lipnju i rujnu. Po svim pokazateljima, ako naravno sve bude u redu s epidemiološkom situacijom, imat ćemo uspješniju sezonu od lanjske - dodaje voditelj Čulina.
Osim Slovenaca i Nijemaca koji su ostvarili 57,9 posto od svih ovogodišnjih noćenja na Viru i 60,3 posto od dosadašnjih turističkih dolazaka, turističkim tržištem otoka Vira u komercijalnom i nekomercijalnom smještaju tijekom dosadašnjih pet mjeseci dominirali su još Bosanci i Hercegovci (11 posto od inozemnih noćenja), Česi (8,44 posto) i Austrijanci (7,28 posto).

Ispis