VIRSKI CHEF DARIO KAPOVIĆ NA BANIJI
Hitova: 3471
Više od dva tjedna od razornog potresa koji je pogodio Petrinju, Glinu, Sisak i sva manja okolna mjesta, na područje Banije neumorno dolazi pomoć sa svih strana Hrvatske i inozemstva. Na Baniji su vatrogasci, pripadnici gorskih službi spašavanja, brojne navijačke skupine, policajci, djelatnici Crvenog križa te volonteri iz svih hrvatskih gradova i mjesta. Dolaze ljudi makar na jedan dan, pruže pomoć pa se vrate u Zagreb ili u neki od okolnih gradova, dok istovremeno neprekidno pristižu kombiji s donacijama građana u hrani i potrepštinama. Jedanaest tona donacija tako je otišlo s otoka Vira prema Hrastovici, Glini i Kostajnici, a kako pomoć svakodnevno dolazi sa svih strana, hrana zasad ne predstavlja problem.
- Ima je dovoljno, jer nam donacije u hrani pored građana donose i mesari. Netko od njih pošalje stotinu ili dvije stotine kilograma teletine, svinjetine i drugog mesa, a hranu još donose trgovački lanci i proizvođači hrane poput Konzuma ili PIK Vrbovca. Svega zaista ima dovoljno. Hrvatski narod u ovoj se nevolji i nesreći zaista iskazao - kaže Viranin Dario Kapović koji je drugi tjedan od potresa proveo u Glini kuhajući u improviziranoj šatorskoj kuhinji. Kapović je vrhunski chef u nadaleko poznatom zadarskom restoranu Bruschetta, a profesionalnu karijeru započeo je u virskom restoranu Kotarina. S kolegama iz zadarskog restorana i vlasnikom Bruschette Božidarem Vedrićem, Kapović je boravio u Glini gdje je spremao hranu za stanovnike Banije, volontere i sve druge koji na bilo koji način pomažu unesrećenima u potresu.
- Posla je bilo za sve nas koji smo došli iz Bruschette, no bilo bi ga dovoljno i da nas je bilo dvostruko više. Nas petero kuhara smo kuhali za oko dvije-tri tisuće ljudi, a vikendom čak i za pet tisuća. U jednom ogromnom kazanu u šutu smo izbacivali 120 obroka, pa smo kuhali bez prestanka od osam sati ujutro do osam navečer. Oko osamdeset posto jela koja smo spremali odlazilo je za ljude koji trenutno borave u kamp kućicama ili kontejnerima, dok su kod nas u šatoru jeli policajci, pripadnici gorskih službi, volonteri i svi drugi koji pomažu u ovoj situaciji - govori virsko-zadarski chef. Priča s kuharima na Baniji počela je odmah nakon potresa kada je 1. siječnja u Glinu došla ekipa iz zadarskog restorana i pizzerije 4 kantuna. Bili su smješteni unutar dvorišta Drvnog centra Glina, poznate banijske tvrtke s oko 800 zaposlenih koja se prije jednog desetljeća uzdigla na skromnim temeljima devastirane pilane, gdje su radili prvo u kamp kućici, a potom i u šatoru. Drvni centar postao je tako kuhinja i sabirni centar za humanitarnu pomoć, sjedište Crvenog križa i privremeni smještaj za radnike firme kojima su srušene kuće. A srušene su sve.
- Nisam vidio niti jednu kuću koja je ostala na mjestu, jer su sve srušene ili znatno oštećene. Zaista je strašno - ističe Kapović koji je sa svojim kolegama kuharima došao na Baniju nakon što je Glinu napustila ekipa iz restorana 4 kantuna, dok je nakon osoblja Bruschette na teren došla ekipa iz splitskih restorana. Kuhari su se, prenosi nam virski chef, zaista dobro snašli u teškim uvjetima koji još uvijek vladaju u potresu razorenoj Glini; prvo su kuhali u kamp kućici, potom su podignuli prvi šator, a s dolaskom kuhara iz Bruschette sve stvari iz kamp kućice prebačene su u prošireni šator kako bi se dobilo na prostoru i mjestima za spremanje hrane i objedovanje.
- Sada je stanje malo bolje nego u početku, ali sve skupa to ipak izgleda jako tužno. Tek kada se dođe u Glinu, može se vidjeti i procijeniti gdje i kako se živi, jer su tuga i bijeda sadašnje situacije na Baniji neusporedive. Tamo je praktički kao u vrijeme rata. U Majskim Poljanama niti jedna kuća nije ostala čitava, no ljudi su zaista jako zahvalni na pomoći - tvrdi virsko-zadarski chef koji nakon viđenog stanja na Baniji jednostavno rezonira kako je najlakše pomoći ljudima.
- Imaš li dva milijuna kuna na računu, pokloni 100 tisuća nekoj obitelji ili nekomu napravi kuću. Ako nemaš milijune, onda pomogni kako možeš, pa makar poslao jedan madrac. Taj će madrac nekomu dobro doći, jer zimu treba preživjeti - poručuje Kapović.