Kalendar događanja

SIJEČANJ

Božićno-novogodišnji koncert 

Uoči blagdana Sveta tri kralja tradicionalno se na Viru održava Božićno-novogodišnji koncert klapa u župnoj crkvi svetoga Jurja kojega otvara domaća klapa Puntadura, a potom nastupaju klape iz Zadarske županije i Dalmacije te mješoviti vokalni ansambl. Program je redovito i prigodno ispunjen božićnim pjesmama. Nakon koncerta klapski pivači odlaze u restoran Kotarinu na druženje i domjenak.  

 

SIJEČANJ / VELJAČA

Maškare na Viru

Tradicijska manifestacija posvećena jednom od najstarijih običaja satkanog od mitologije i folklora drevnih Slavena sa spektaklom paljenja virskoga Karnevala na vrhuncu događaja. Gotovo mjesec dana od predaje vlasti Maškaranoj Republici, uživa se u koncertima estradnih zvijezda, ludoj zabavi pod maskama, najvećem okupljanju malih maškara u Zadarskoj županiji na Dječjem karnevaliću, međunarodnoj karnevalskoj povorci, zimskoj varijanti City Games, tradicionalnom virskom karnevalskom gulašu, gostujućim akrobatima i gostima iznenađenja, tradicijskim obilascima virskih naselja te mnogim drugim ludostima. Maškare na Viru događaj su koji se mora doživjeti.

 

OŽUJAK

Dan žena

Međunarodni praznik Dan žena 8. ožujka slavi ravnopravnost žena diljem svijeta, a na Viru se tradicionalno obilježava u restoranu Kotarina. Kava i kolači za virske dame su besplatni, kao i ruže koje im poklanjaju predstavnici Općine Vir. Dvosatno druženje na terasi Kotarine nikad ne protekne bez glazbe, pjesme i druženja.

Dan narcisa

Riječ je o humanitarnoj akciji koju krajem ožujka tradicionalno organiziraju Općina Vir i destinacijska kompanija Vir turizam. Simboličkom prodajom cvijeta narcisa prikupljaju se sredstva namijenjena prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke, a manifestacija se održava u svim gradovima Hrvatske koji imaju klubove žena liječenih i operiranih na dojci. Narcis je simbol buđenja života i nade, pa osim novčanih donacija građana, Općina Vir također redovito donira sredstva Onkološkom odjelu Opće bolnice u Zadru za nabavku aparata za zračenje onkoloških bolesnika.

 

TRAVANJ

Proljetna biciklijada Zadar – Vir

Tradicionalna biciklijada Zadar – Vir u dužini od 26 kilometara i laganoj vožnji sa stajanjima ima tri godišnja izdanja, a prvo je na redu u travnju. Proljetna biciklijada ima isti scenarij kao svaka druga; start je na Branimirovoj obali, vozi se kroz Zadar i Diklo i potom biciklističkom stazom do Trga svetoga Jure na Viru. Nakon okrjepe uživa se u glazbi, a onda i u tradicionalnoj dodjeli nagrada. Na tomboli se izvlače sretnici koji doma nose komplete biciklističke opreme, a najsretniji među njima 4.000,00 kuna vrijedan Mountain Bike.

 

SVIBANJ

Praznik rada

Tradicionalna prvomajska fešta na Viru nikad ne prolazi bez kuhara restorana Kotarina koji na radost brojnih posjetitelja otoka pripremaju više tisuća porcija fažola. Pjesma i druženje 1. svibnja nekako uvijek prizovu lijepo vrijeme, pa je Vir toga dana pravi izletnički centar zadarske regije i mamac za sve virske vikendaše iz Hrvatske, Austrije, Slovenije, Mađarske, Njemačke, Češke i Slovačke. Nitko od njih ne žali vrijeme i put koji prijeđe kako bi za Praznik rada uživali u svojemu otoku.

 

LIPANJ - RUJAN

Virsko ljeto

Već s prvim dužim sunčanim danima u lipnju počinje ludilo i šušur Virskog ljeta, odnosno tromjesečni ljetni spektakl na kojemu otoku Viru zavide sve druge domaće destinacije. U proteklih pet godina samo na koncertima najvećih domaćih estradnih zvijezda Virsko ljeto posjetilo je više od pola milijuna ljudi, što dovoljno govori o popularnosti vrelih virskih subotnjih noći. Svirali su i pjevali Gibonni, Massimo, Prljavo kazalište, Parni valjak, klapa Intrade i Tomislav Bralić, Severina, Mladen Grdović, Mate Bulić, Dražen Zečić, Maja Šuput, Lidija Bačić, Tony Cetinski, Jacques Houdek i brojni drugi, a najveći spektakl viđen je na Virskoj noći 13. kolovoza kada je Jelena Rozga zapalila 25.000 ljudi.

 

SRPANJ

Vir Fest

Dosad je održano devet izdanja festivala mladih pjevača, a svako sljedeće bilo je sve glamuroznije i posjećenije. Formula je razrađena od prvog izdanja Vir Festa: mladi i nadareni pjevači prijavljuju se za nastup uživo na pozornici Virskoj pozornici, gdje pred više tisuća ljudi izvode pjesme po vlastitom izboru.

 

KOLOVOZ

Virska noć

Najveći i najznačajniji događaj na otoku Viru je tradicionalna Virska noć, spektakl kojega treba doživjeti. Slavi se godišnjica otkupa otoka kada je 89 virskih obitelji 13. kolovoza 1908. otkupilo svoj otok, izmjerilo ga i podijelilo zemljište. No Virska noć puno je više od toga; to je simbolička proslava prijateljstva i povezanosti s cijelim svijetom te glazbeni spektakl nakon kojega nitko ne ostaje ravnodušan. Nisi pjevač ako nisi bio na Virskoj noći, jednom je kazala Maja Šuput, dok je Jelena Rozga, u dubokoj noći nakon koncerta pred 25.000 ljudi, iskreno kazala: Ovo još nisam doživjela. Mi smo srećom bili tamo. 

 Finale City Games

Na kraju netko doma odnese pehar, ostali ostanu praznih ruku, ali se svi natjecatelji uvijek zajedno nađu u moru. Hrvatsko finale međunarodnog natjecanja u šašavim igrama tradicionalno se održava na otoku Viru, a pobjednik City Gamesa je ona momčad koja prikupi više bodova u nekoliko zahtjevnih i zabavnih igara. Tribine uz virski Muja redovito su krcate, atmosfera je kao na nogometnim utakmicama, a virska momčad redovito bez šanse za pobjedom. Vir turizam organizator je ovog vrhunskog ljetnog eventa.

 Virska terca

 Klapski susreti u kolovozu ljubiteljima dalmatinske pisme možda su najdraža priča Virskog ljeta, a mnogo je razloga zašto je tako. Od prvog izdanja Virska terca je rasla i bila sve bolja, pa je četvrti uzastopni nastup klapa iz zadarskog kraja i Zagreba, pa čak i jedne klape iz Slovenije, protekao u prekrasnoj atmosferi u koju se idealno uklopila scenografija manifestacije. Događaj tradicionalno otvara domaća klapa Puntadura, a svima se na kraju dodjeljuju plakete i pokloni uz obavezno zajedničko druženje na domjenku. 

 Virska fešta

Ako je Virska noć najveći event ljetne sezone, onda je tradicionalna Virska fešta najljepši mogući događaj za lagani oproštaj od vrelih ljetnih dana i uzbuđenja. Općina Vir 29. kolovoza slavi Dan Općine i blagdan Glavosjek Svetoga Ivana Krstitelja, pa virski domaćini dočekuju obitelj i prijatelje, fešta se i slavi, a na vrhuncu proslave koncert je velikih glazbenih imena. Pjevali su Tomislav Bralić i klapa Intrade, Jelena Rozga i klapa Rišpet, Prljavo kazalište i mnoge druge glazbene zvijezde.

 

RUJAN

Ribolovno natjecanje

Nekad je to bilo Međužupanijsko natjecanje za seniore i seniorke, bilo je i Županijsko natjecanje, a prošle je godine održano Državno prvenstvo za mlađe dobne kategorije u ribolovu štapom s obale na kojemu je trijumfirao virski natjecatelj Roko Begonja. Begonja je bio i momčadski pobjednik s Tamarom Čavrag, pa je ŠRD Vir prvi put u svojoj povijesti bio najuspješnija momčad u Hrvatskoj. To je bio poklon za godine predanog rada u virskom ribolovnom društvu i sve njegove članove, pogotovo zbog vrhunske organizacije složenih ribolovnih natjecanja i domaćinstva najboljih hrvatskim, europskim i svjetskim udičarima.

 Finale Alpe Adria Jet Ski Tour

Od petka do nedjelje u jednom tjednu rujna na pješčanoj plaži Jadro održava se finale Alpe Adria Jet Ski Toura, najprestižnijeg natjecanja jet pilota i reprezentacija u Europi. Više od stotinu njih, uključujući atraktivne freestyle natjecatelje, tijekom dva natjecateljska dana tjeraju svoje jetove do krajnjih granica kako bi došli do plasmanskih bodova i ukupne pobjede na kraju sezone. Vrijednost ovih utrka vidi se i u činjenici kako su najvažniji hrvatski piloti, Slaven Ivančić i Tihomir Kotarski, uključeni u organizaciju ovog spektakularnog eventa. Alpe Adria Jet Ski Tour jedan je od događaja manifestacije 4 u V1ru, odnosno super rujna i listopada koji nudi četiri sportska događaja. 

 Jesenska biciklijada Zadar – Vir

Sve je isto kao na proljeće, samo su biciklisti toplije odjeveni. Dakle, vozi se tradicionalna biciklijada od Zadra do Vira u dužini 26 kilometara te u laganom ritmu kako bi svi više-manje zajedno došli na cilj. Start je na Branimirovoj obali u Zadru, a po dolasku na virski Trg svetoga Jure na Viru uživa se u okrjepi i glazbi, dok se na vrhuncu događaja na tomboli izvlače sretnici..

 

LISTOPAD

Prvenstvo Hrvatske u olimpijskom triatlonu

Mnogi su triatlonci zaključili kako je Vir najbolja destinacija triatlona u Hrvatskoj, i nisu pogriješili. Prirodni morski bazen plaže Jadro s oštrim valovima od južine, uzbudljiva i zahtjevna biciklistička staza Virskog prstena s hupserima u predjelu Lozica te kameniti i šljunčani dio staze za trčanje, veliki su izazov čak i za iskusne triatlonce poput legendarnog Ironmana Dejana Patrčevića. Četiri su triatlonske utrke dosad održane, a to je tek početak jedne lijepe tradicije. Isto su mislili Šveđani Michael Tagel i Tanja Branteus kada iz Stockholma potegli do Vira kakao bi uživali u triatlonu, lijepom vremenu, još ljepšem otoku i druženju sa svojim tada tromjesečnim sinom Adrianom.

 

STUDENI - PROSINAC

Advent na Viru

 Od studenoga do Božića tijekom četiri tjedna traje manifestacija Advent na Viru, koja je već prvim svojim izdanjem osvojila nacionalnu nagradu Simply the Best koju dodjeljuje Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i turistički časopis Way to Croatia za najbolje organizirane adventske manifestacije. Svake adventske subote pali se jedna svijeća u središtu prekrasno uređenog Trga svetoga Jure, uživa se u druženju na otvorenomu uz čaj, kolačiće i druge blagdanske delicije. Vrhunac druženja su večernji koncerti poznatih glazbenih izvođača, a prvi put u povijesti otoka Vir je tijekom adventske manifestacije imao i pravo zimsko klizalište. Vir turizam kao organizator ovog eventa i Općina Vir kao pokrovitelji manifestacije, uz Advent na Viru tradicionalno organiziraju doček Svete Luce i Svetog Nikole s radionicama i predstavama te Djeda Mraza kada se virskim mališanima i osnovnoškolcima dijele pokloni. Advent na Viru idealna je obiteljska zabava i najljepša zimska uspomena za bilo čije djetinjstvo.    

     

PROSINAC

Božić na Viru

 Dan nakon paljenja badnjaka i okupljanja na tradicionalnom virskom domjenku, slavi se blagdan Božića na adventskom trgu kada nastupa neka od velikih domaćih glazbenih zvijezda ili neki od top bendova. Jednom je to bila Crvena jabuka na spektakularnom koncertu u snježnim uvjetima, više puta Dražen Zečić kao jedan od najomiljenijih izvođača, a svaki put je bila sjajna atmosfera.

 Božićna biciklijada Zadar – Vir

26. prosinca  vozi se tradicionalna Božićna biciklijada od Zadra do Vira u dužini 26 kilometara te u laganom ritmu kako bi svi više-manje zajedno došli na cilj. Start je na Branimirovoj obali u Zadru, a po dolasku na virski Trg svetoga Jure na Viru uživa se u okrjepi i glazbi i božićnom ambijentu, dok se na vrhuncu događaja na tomboli izvlače sretni dobitnici.

 Doček Nove godine na Viru

 Svi veliki gradovi organiziraju doček Nove godine na otvorenomu, ali izuzetak nije otok Vir koji tradicionalno organizira novogodišnju feštu na Trgu svetoga Jure. Ranije je to bila terasa ili Ljetna pozornica restorana Kotarina, no zbog sve većeg broja posjetitelja i centralni je virski trg postao premali. Doček Nove godine na Viru zaista je spektakl za sve Virane i sve veći broj virskih vikendaša, posjetitelja iz susjednih mjesta Zadarske županije, cijele Hrvatske, susjedne Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske ili Austrije. Uživo su nastupali Lidija Bačić, Ivan Zak, Luka Nižetić, Viranka Lucija Buškulić & Tempo Band i mnogi drugi. 


Ispis