Advent na Viru

Uncategorised Hitova: 728

Evo što nas čeka u sklopu manifestacije »Advent na Viru« i dočeka Nove godine od 1. prosinca 2018. godine do 3. siječnja 2019. godine

LEGENDARNA »CRVENA JABUKA« NA SVEČANOSTI OTVORENJA UZ PALJENJE SVIJEĆE I PUŠTANJE LAMPIONA, DOK JE U SKLOPU OTVORENJA KLIZALIŠTA PREDSTAVA NA LEDU

Gotovo pet punih tjedana uživat ćemo u programu „Adventa na Viru“, manifestacije koja je sa prvim svojim izdanjem osvojila otočane, virske vikendaše, turiste i sve posjetitelje iz okolnih mjesta. Prvog dana prosinca na spektaklu otvorenja svirat će legendarna „Crvena jabuka“, a kao i prošle godine otvorit će se zimsko klizalište uz paljenje prve adventske svijeće. Svake subote uslijedit će novi koncert velikih domaćih glazbenih imena, poput vječnog Nene Belana i njegovih „Fiumensa“ (8. prosinca), grupe „Dalmatino“ (15. prosinca), Giuliana i splitskih „Diktatora“ (22. prosinca), dok će za Božić 25. prosinca na adventskoj pozornici nastupiti neizostavni Dražen Zečić sa svojim „Banana bendom“. U Novu 2018. godinu uvest će nas svojim koncertom i odbrojavanjem Luka Nižetić, uz pomoć benda za zagrijavanje i dobro raspoloženje. Koncertima i paljenjima adventskih svijeća nisu iscrpljena sva događanja, jer će se za najmlađe tradicionalno organizirati zabavna radionica i uprizoriti doček Svetog Nikole uz animacijski program „Samarcande“ (6. prosinca), a potom će sličan program biti i za Svetu Lucu (13. prosinca). Djedu Mrazu i njegovim poklonima virski mališani radovat će se u jutarnjim satima 20. prosinca, dok će 26. prosinca uz nastup sjajne splitske grupe „Tip Top“ organizirati tradicionalna Božićna biciklijada Zadar – Vir, koja u prosincu ove godine doživljava i slavi značajan jubilej – 25. izdanje. Tim povodom na nagradnoj tomboli dijelit će se umjesto jedne čak dvije bicikle – Mountain Bike i City Bike, a svi sudionici dobit će i kape Djeda Mraza. Svaka subota s koncertom hrvatskih estradnih zvijezda bit će u znaku paljenja adventskih svijeća i puštanja lampiona.  
- Vjerujem kako ćemo bogatim programom s večernjim koncertima, radionicama za djecu, zimskim klizalištem te lijepo uređenim Trgom svetog Jure ispuniti sva blagdanska očekivanja i svima stvoriti lijepu atmosferu za obiteljsko okupljanje, druženje i zabavu - kaže Nina Peroš, event menadžerica destinacijske kompanije „Vir turizam“, koja uz sponzorstvo Općine Vir organizira cjelokupna događanja. Kako je iskustvo organizacije adventskog eventa svih proteklih godina bilo više nego pozitivno, cjelokupna priča ponavlja se i ove godine s programom koji su prepoznali svi Virani i njihovi gosti.
- Cilj nam je kreirati programe i manifestacije koji u druženju, zabavi i veselju okupljaju stanovnike otoka, okolice Vira i cijele Zadarske županije. Također i sve naše vikendaše želimo vratiti na otok u vrijeme tih manifestacija i blagdana, odnosno dati im lijepi povod da vikende provode na otoku - ističe Peroš kako virska destinacijska menadžment kompanija provodi programe sadržane u master planu turističkog razvoja, uz bitnu odrednicu sadržaja svih programa – promociju Vira kao obiteljske destinacije.
Organizacijski i događajno „Vir turizam“ pokriva cijeli blagdanski i praznični period od početka prosinca do prvih dana siječnja, odnosno od manifestacije „Advent na Viru“ i „Božića na Viru“ do tradicionalnog dočeka Nove godine na otvorenom te klapskog koncerta (3. siječnja) u crkvi svetog Jurja. Animacijski program radit će prepoznatljiva i simpatična lica iz „Samarcande“ zajedno s Plesnim klubom „Lana“ iz Rijeke, koji je ove godine na televizijskom spektaklu „Supertalent“, dok će voditelj programa „Adventa na Viru“ biti svima poznati Igor Jelenić Toto. Postavljanje klizališta izvodit će tvrtka „Arctic“, a na otvorenju klizališta Virani i njihovi gosti moći će uživati u predstavi na ledu koju će izvesti Klizački klub „Medo“ iz Zagreba.

ZA SVAKOGA PONEŠTO 
Vrhunski koncerti, dječji animacijski programi, paljenje adventskih svijeća, program na klizalištu i škola klizanja s predstavom na ledu u sklopu otvaranja klizališta, tradicionalna biciklijada, paljenje lampiona svake subote – sve to nudi ovogodišnji spektakl manifestacije „Advent na Viru“, koji je od strane Udruge hrvatskih putničkih agencija i specijaliziranog časopisa „Way to Croatia“ bio proglašen najboljim adventskim događajem na ruralnom dijelu obalne Hrvatske. Osim puštanja lampiona, druženja na zimskom klizalištu i uživanja u koncertima, svi posjetitelji adventskih subotnjih večeri moći će uživati u tradicijskim i blagdanskim gastro delicijama po domaćoj recepturi – kroštulama, fritulama, vaflima, kao i u kuhanom vinu, vrući čajevima, kobasicama, pivu i drugih blagdanskim delicijama. Iz destinacijske menadžment kompanije „Vir turizam“, organizatora gotovo petotjednih adventskih i novogodišnjih događanja na Viru, poručuju kako će ovogodišnje izdanje manifestacije u svemu nadmašiti prošlogodišnje.
- Svake subote imat ćemo večernje paljenje adventske svijeće i puštanje lampiona uz nastupe poznatih pjevača i grupa, dok u prijepodnevnom dijelu programa imamo bogati dječji i zabavni program. Bit će za svakoga ponešto - naglašava destinacijska menadžerica kompanije „Vir turizam“ Nina Peroš raznovrsnost ovogodišnjeg adventskog programa na Viru.

PROGRAM OTVORENJA, SUBOTA 1. PROSINCA
Svečanost otvorenja manifestacije „Advent na Viru“ počet će u 18 sati u subotu 1. prosinca, a počet  će s mješovitom virskom klapom „Puntadura“ koja će izvesti nekoliko prigodnih božićnih pjesama. Nakon paljenja 1. adventske svijeće, 20-minutni nastup ispred pozornice imaju virske curice iz plesnog kluba „Zara“, a potom nastupa „Crvena jabuka“. Virsko klizalište također će imati program otvorenja od 18 sati kada će nastupiti izvođači Klizačkog kluba „Medo“ s programom uprizorenja poznatih likova iz crtića, poput „Štrumfova“, „101 Dalmatinca“ itd. Svi zainteresirani koji još nisu savladali vještinu klizanja, pozivaju se na upis u školu klizanja koja će s istim cijenama i programom raditi i ove godine. Prošle godine termini održavanja škole klizanja bili su ponedjeljak, utorak, srijeda, četvrtak i nedjelja, a za cijenu od 200 kuna polaznici osim pet treninga po 45 minuta, dobivaju opremu i ulaznice za klizanje.

KOMPLETAN PROGRAM »ADVENT NA VIRU«
6. prosinca (10:00 – 12:00): „Dolazak Svetog Nikole na Vir“; jutarnji dječji program, radionice i animacija. Izrađivat će se čizmice i dekoracije uz mini disko i igre.
8. prosinca (18:00 – 21:00): Paljenje 2. adventske svijeće, puštanje lampiona i koncert Nene Belana & „Fiumensa“.
13. prosinca (10:00 – 12:00): „Božićna bajka sa Svetom Lucom“; jutarnji dječji program, radionice i animacija. Najmlađi će se učiti sijanju pšenice uz mini disko i igre, a Sveta Luce priprema i poklone.
15. prosinca (18:00 – 21:00): Paljenje 3. adventske svijeće, puštanje lampiona i koncert grupe „Dalmatino“.
20. prosinca (10:00 – 12:00): „Djed Mraz na Viru“; jutarnji program, podjela poklona školskoj i vrtićkoj djeci. Gledat će se predstava „Čarobni trenutci s Djedom Mrazom“, dok će se na radionici izrađivati pisma. U posjet dolaze Olaf i Elsa.
22. prosinca (18:00 – 21:00): Paljenje 4. adventske svijeće, puštanje lampiona i koncert Giuliana i benda „Diktatori“.
25. prosinca (20:00 – 23:00): Božić; koncert Dražen Zečić i „Banana bend“.
26. prosinca (12:00 – 15:00): 25. biciklijada Zadar – Vir; „Božićna biciklijada“.
31. prosinca (20:00 – 01:00): Novogodišnja noć; koncert Luke Nižetića i benda. 
3. siječnja (17:00 – 18:00): Koncert božićnih pjesama; klapa „Puntadura“ i druge klape u crkvi svetog Jurja.


 advent

Ispis