SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

Hitova: 192

Sinoć je Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Vir, koncertom Tomislava Bralića i klape Intrade te spektakularnim vatrometom obilježen Dan Općine Vir i blagdan Glavosjek svetoga Ivana Krstitelja.

SVE JE NA OTOKU POSLJEDNJIH 20 GODINA STVORENO TRUDOM I MUKOTRPNIM RADOM, NO ZATO JE VIR DANAS GOSPODAR SVOJE SUDBINE
Kada se zadnja iskra tradicionalnog i spektakularnog vatrometa ugasila iznad Virske rive negdje oko 23 sata, stavljena je „točka na i“ još jedne velike svečanosti na otoku Viru. Sinoć je Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Vir, koncertom Tomislava Bralića i klape Intrade, spektakularnim vatrometom te prvim službenim posjetom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića otoku Viru, obilježen Dan Općine Vir i blagdan Glavosjek svetoga Ivana Krstitelja, odnosno 28 godina od osnutka Općine Vir. U društvu brojnih uzvanika, gostiju, saborskih zastupnika, načelnika i gradonačelnika, općinskih vijećnika i prijatelja otoka, sjednicu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Antonio Vučetić koji je naglasio kako je – zbog prvog službenog predsjedničkog posjeta otoku Viru – riječ o posebnom trenutku za Općinu Vir i cijeli otok.
- O Viru se početkom 1990-ih nije pričalo na najljepši način i nitko nije polagao velike nade u njegove mogućnosti i budućnost. Kako se najčešće govorilo o bespravnoj gradnji, nezasluženo smo postali sinonim za nered. Međutim, danas o Viru možemo govoriti na sasvim drugi način, jer govorimo o Viru kao turističkom rekorderu ili socijalnom programu Općine Vir koji je najbolji u Hrvatskoj. No Vir je postao i sinonim za uspješnu političku tranziciju i priču koja se dogodila nakon osnutka općine - kazao je predsjednik Vučetić prisjetivši se osnutka Općine Vir 1993. godine i gospodarskog, turističkog, komunalnog, socijalnog i demografskog uzleta otoka tijekom 2000-ih. Poistovjetio je to s politikom koja je transformirala Vir u mjesto poželjno za život.
- Vladanje ili upravljanje nije lako, jer se svodi na odgovornost prema građanima. Iz tog razloga svaki vrijedan rad i trud nagrađuju se novim mandatom, napretkom i pozitivnom pričom, dok se nerad i nedostatak odgovornosti kažnjavaju. Uspjeli smo na Viru stvoriti pozitivno ozračje i potaknuti promjenu, pa je Vir postao ono čemu je Hrvatska težila početkom 1990-ih, a to znači – gospodar svoje sudbine. No napredak se nije dogodio trudom nekih ljudi izvan Vira, nego prvenstveno trudom i radom mještana našeg otoka i političke vlasti na Viru. Krenuli smo od velikog minusa, a svi rezultati koje smo postigli dosegnuti su dugogodišnjim i mukotrpnim radom. Ništa nije došlo preko noći, no sada možemo kazati kako smo na Viru stvorili zdrave temelje. - zaključio je Vučetić, dok je načelnik Općine Vir Marino Radović ukazao na činjenicu transformacije nekadašnje otočne jedinice lokane samouprave s nekoliko zaposlenika i golemim dugovima u danas uspješnu, poznatu i modernu Općinu Vir s više od 250 zaposlenika, šest komunalnih poduzeća i dvije ustanove. Načelnik Radović također se zahvalio mještanima na političkoj poruci koju su poslali na nedavno održanim lokalnim izborima kada su podržali najuspješniju virsku politiku.
- Radom i napretkom koje smo ostvarili posljednjih 20 godina, kao politička opcija okupljena oko Kristijana Kapovića, pokazali smo kako odgovorno upravljati svojim mjestom - kazao je virski načelnik, pa se potom prisjetio svih ranijih generacija otočana koji su stvarali otok Vir.
- Važno je prisjetiti se nasljeđa svih naših predaka te materijalne i duhovne kulture koja nas je oblikovala, kao i teško stečene slobode. Zato je također važno poručiti kako je Vir uspio, a uspio je kao jedinica lokalne samouprave, generator razvoja cjelokupnog života na otoku, kao najbolja turistička destinacija u Hrvatskoj i mjesto najvećeg i nezabilježenog demografskog rasta u Hrvatskoj. Imali smo niti 900 stanovnika prije 30 godina, a sada ih imamo gotovo pet tisuća. Zemlja koju smo dobili od predaka danas je, i ne samo danas već i nekoliko godina unazad, najtraženija za kupnju prema interesu stranih državljana i investitora. No otok nije samo zemlja niti je Vir samo brojka turista - naglasio je načelnik Radović poručivši kako je Vir poznat i kao mjesto najvećih komunalnih i infrastrukturnih projekata u Republici Hrvatskoj prema veličini i broju stanovnika.
- U nekoliko sljedećih godina svaka će ulica na otoku u svim virskim naseljima imati modernu javnu rasvjetu i asfalt, a uskoro i priključak na vodu u kanalizaciju. Sredstva koja ćemo dobiti od Europske unije, a riječ je o golemih 930 milijuna kuna uz naših već uloženih 150 milijuna, osigurat će završetak tog milenijskog projekta kojim će stvoriti sve uvjete za novi uzlet i daljnji razvoj otoka Vira. Bit će to zavjet budućim generacijama i našim potomcima za njihovu bolju budućnost, s istom ljubavlju i duhom stečene slobode koju su nam podarili naši preci - naveo je još u zaključku virski načelnik. Na Svečanoj sjednici govorili su još načelnik Općine Privlaka Gašpar Begonja u ime općina i gradova, župan Zadarske županije i izaslanik predsjednika Vlade RH Božidar Longin te saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Rade Šimičević. Nakon Svečane sjednice virskog Općinskog vijeća u feštarskoj atmosferi nastupili su Tomislav Bralić i klapa Intrade, dok je oko 22:30 sati slavlje okončano spektakularnim vatrometom. Sjednica je održana s ograničenim brojem sudionika uz strogo poštivanje epidemioloških pravila, no svejedno s znatnim brojem uzvanika, gostiju, poslovnih partnera i prijatelja otoka Vira iz cijele Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Češke Republike.
Ispis